14.03.03-CarPlay-2Veilig tal van functionaliteiten van je iPhone kunnen gebruiken in de auto. Dat is waar het Apple om draait bij de nieuwste toepassing CarPlay. De iPhone-naar-auto integratie werd in aanloop op de jaarlijkse Autosalon van Genève publiekelijk bekend gemaakt.

Je iPhone synchroniseren met je auto

CarPlay maakt onderdeel uit van het dashboard van een reeks nieuwe automodellen, die de komende tijd op de markt zullen verschijnen. Gebruikers kunnen hun iPhone met de apparatuur in hun wagen synchroniseren. Vervolgens kun je handsfree telefoongesprekken voeren, berichten en e-mails dicteren en muziek afspelen. Voor die laatstgenoemde categorie heeft Apple inmiddels deals gesloten met onder andere Spotify en iHeartRadio. De bediening verloopt via de spraakherkenning van Siri.

Navigatie op basis van eigen kaartsysteem

Het ligt voor de hand dat CarPlay ook een ingebouwd navigatiesysteem zal bevatten. Of daarbij gebruik gemaakt zal worden van Google Maps is echter twijfelachtig. De kans is groter dat men voor CarPlay het minder betrouwbare en daarom verguisde Apple Maps in zal zetten.

In eerste instantie alleen voor duurdere automerken

In eerste instantie is Apple CarPlay uitsluitend verkrijgbaar voor nieuwe auto’s van de duurdere merken Ferrari, Mercedes Benz en Volvo. Dertien andere merken, waaronder Ford, Hyundai en Toyota, zullen later later volgen. Het systeem kan alleen synchroniseren met een iPhone 5, 5C of 5S.

Nieuwe stap om iOS in de auto te krijgen

Apple gaf vorig jaar al hints dat men bezig was om iOS ook in auto’s operationeel te krijgen. Het is overigens niet de eerste keer dat het bedrijf een samenwerking met autofabrikanten aangaat. Op dit moment rijden er namelijk al Volkswagen Kevers rond, die voorzien zijn van een speciale iPhone docking station. De integratie met auto’s is voor Apple ook gewoon een must, aangezien concurrent Google op haar beurt zeker niet stil zit om Android in te zetten in (zelf-rijdende) auto’s.

0

Tags: , ,